Saksanseisojakerho ry.

Saksanseisojakerho

Mannermaisten kanakoirien rotujärjestö

talvikoetulilla

Saksanseisojakerhon talvikokeita on järjestetty Ylä-Lapissa vuodesta 1993 lähtien. Kokeiden alullepanija ja primus motor on Jaakko Kalliokoski, pitkän linjan kanakoiraharrastaja ja entinen KAER-tuomari.

Metsästys talvisissa olosuhteissa on haastavaa sekä koiralle että ohjaajalle, ja talvikokeiden perimmäinen tarkoitus onkin löytää ja tuoda esiin ne koirat joilla riistainto riittää vaativissa olosuhteissa.

Kokeet järjestetään perinteisesti maaliskuun viimeisenä viikonloppuna, ja tuolloin voi hankikanto olla avotunturissa ja paljakalla hyväkin, mutta monesti koivikoissa on upottavaa ja siellä joutuu niin koira kuin ohjaajakin rämpimään lintuja löytääkseen. Hyvissä olosuhteissa aurinkoisessa kelissä linnun hajut voivat kantautua koiran nenään kaukaakin, mutta avotunturissa lintujen lähestyminen niiden karkoittumatta vaatii koiralta hermoja ja linnunkäsittelytaitoja, varsinkin jos kohteena on kiirunat jotka eivät aina kunnioita koiran seisontaa vaan juoksentelevat nenän edessä.

Talvikokeeseen kannattaa valmistautua niin koiran kuin ohjaajan hieman normaalista poikkeavasti, ts. jos mahdollista kannattaa talviseen tunturimetsästykseen tutustua hieman etukäteen, ettei lumiset maastot ja olosuhteet tule ihan yllätyksenä. Ohjaajan kannattaa harjoitella hieman hiihtoa ja mäkien laskua, ja tunnustella ampumista sukset jalassa. Kylmät talviset olosuhteet vaativat koiralta hyvää kuntoa ja kestävyyttä.

talvikoeseisonta

Talvikokeissa on jaossa kolme eri kiertopalkintoa, jokaisen luokan paras koira saa vuodeksi kiertopalkinnon kotihyllyä koristamaan, ja nimen kaiverrettua palkintoon. Lisäksi luokkansa parhaat koirat saavat talviloimet.