Saksanseisojakerho ry.

Saksanseisojakerho

Mannermaisten kanakoirien rotujärjestö

Junkkari on hieno tilaisuus tavata suuri joukko samanhenkisiä seisojaharrastajia ja nähdä edustava otos kunkin rodun ikäluokasta. Junkkariin kokoontuu myös paljon eri rotujen kasvattajia, jalostusneuvojia ja rotuyhteyshenkilöitä sekä tietysti ulkomuoto- ja ylituomareita. Monet heistä ovat talkootöissä viikonlopun aikana, mutta myös tutustumassa uusiin koiriin ja harrastajiin.

Kasvattajan tai koiran omistajan on ilmoitettava koirat Junkkariin hallituksen päättämällä tavalla. Ilmoittautumisen yksityiskohdat julkaistaan Saksanseisojakerho-lehden Junkkari-kutsussa.

Viikonlopun aikana koirat arvioidaan ulkomuodostaan ulkomuotokatselmuksessa ja käyttöominaisuudet peltoriistalla suoritettavassa nuorten luokan KAER-kokeessa. Suuren osallistujamäärän vuoksi eri rotujen ulkomuoto- ja käyttöominaisuusarvostelut on jaettu eri päiville siten, että karkea- ja pitkäkarvaiset rodut ovat omana ryhmänään ja lyhytkarvaiset rodut ja bretoni ovat toisena ryhmänä.

Ilmoittautuminen
Valmistautuminen Junkkariin alkaa ilmoittautumisella. Ilmoittautuminen tehdään Saksanseisojakerhon tietokannan kautta osoitteessa https://tietokanta.saksanseisojakerho.fi/koekalenteri. Ilmoittautuminen päättyy 8.8.2021. Osallistumismaksu on 60€, joka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä Saksanseisojakerhon tilille FI94 1841 3000 0020 01. Kirjoita viestikenttään koiran virallinen nimi sekä omistajan nimi. Maksukuitti on otettava mukaan paikanpäälle Lapualle. Jälki-ilmoittautumisia emme voi ottaa vastaan.

Saapuminen
Saavuttuasi kilpailukeskukseen, käy heti ilmoittautumassa Junkkari-toimistoon, joka sijaitsee Karhunmäen päärakennuksen aulassa. Ota mukaan koirasi rekisteri- ja rokotustodistus sekä maksukuitti Junkkarin osallistumismaksusta. Noudatamme Suomen Kennelliiton voimassaolevia rokotusmääräyksiä, joten huolehdithan ajoissa, että koirasi rokotukset ovat voimassa. Koira, jota ei ole rokotettu Suomen Kennelliiton rokotusmääräysten mukaan, ei saa osallistua Junkkariin. Ilmoittautuessasi Junkkari toimistoon, saat opaslehtisen, tiedon peltokoe ryhmästä, katselmusnumeron sekä muuta ajankohtaista ja tärkeää tietoa viikonlopun kulusta. Huomioithan, että koiria ei saa tuoda sisälle päärakennukseen.


Majoittuminen
Majoittautumisen kilpailijat hoitavat itse. Wanhanssa Karhunmäessä on mahdollisuus majoittautumiseen ja Lapuan seudulla on myös useita muita majoitusmahdollisuuksia. Katso esimerkkejä Majoitus-välilehdeltä. Majoittautuessasi Karhunmäkeen ota mukaan omat lakanat sekä pyyhkeet. Koirille on hyvä varata oma häkki tai peti, koska sänkyihin koiria ei saa päästää. Karhunmäessä on iltaisin mahdollisuus käydä saunassa yhteisissä tiloissa. Iltaa voi viettää pihapiirin välittömässä läheisyydessä sijaitsevalla kodalla jossa mahdollisuus myös makkaranpaistoon.

Nuorten luokan vesityökoe
Perjantaina illalla Karhunmäen läheisyydessä olevalla lammella järjestetään NUO-luokan vesityökoevesinouto kuva Päivi Reiman nonstop-periaatteella. Vesityökoetta ei tarvitse suorittaa Junkkari-tapahtumassa, vaan sen on voinut suorittaa jo aiemmin. Mikäli koirasi on jo suorittanut vesityökokeen jossain muualla, ota vesityökoepaperi mukaasi Junkkariin. Junkkariin saa osallistua myös ilman vesityöpisteitä, mutta silloin KAER-osuudesta ei tietenkään voi saada korkeimpia pistemääriä.

Vesityökoe alkaa noin klo 15.00 ja loppuu klo 18-19, osallistujien määrästä riippuen. Vesityökokeeseen ilmoittaudutaan Junkkari toimistossa, jonne maksetaan osallistumismaksu. Vesityökoe suoritetaan saapumisjärjestyksessä, joten ethän häiritse muiden suoritusta. Mikäli saavut Karhunmäkeen myöhemmin perjantaina ja haluat suorittaa vesityökokeen, ota etukäteen yhteyttä sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Tuomareiden arvonta
Perjantaina klo 19.00 alkaa lauantain ryhmien tuomareiden arvonta, jolloin päätuomari ja koetoimitsija arpovat jokaiselle KAER-ryhmälle tuomarin. Tuomariarvonta on kaikille avoin tapahtuma, jonne saa osallistua koirien ohjaajat sekä muut Junkkariin tulleet. Sunnuntain KAER-ryhmien tuomariarvonnat suoritetaan lauantaina klo 19.00. Perjantain tuomariarvonnan yhteydessä päätuomari kertoo Junkkarin kulusta ja muista tärkeistä asioista. Lauantain arvonnan yhteydessä päätuomari kertoo menneen päivän kulusta. Molempina päivinä tuomariarvonnan jälkeen lista julkistetaan Junkkari/SSK facebook-sivulla.


KAER-kokeen kulku
Parillisina vuosina lauantaipäivä alkaa karkea- ja pitkäkarvaisten ja parittomina vuosina lyhytkarvaisten rotujen sekä bretonien osalta KAER -kokeella. Kilpailijat kokoontuvat Karhunmäen päärakennuksen juhlasaliin klo 7.30, jolloin päätuomari pitää lyhyen puhuttelun sekä jakaa kilpailijat ryhmittäin. Ennen juhlasaliin saapumista pitää olla kaikki valmiina maastoon lähtöä varten. Säänmukainen maastovarustus on hyvä pukea valmiiksi päälle, pakata eväät ja juomat reppuun, huoltaa koira ja varmistaa, että kaikki tarpeellinen on mukana. Puhuttelun jälkeen päätuomari jakaa osallistujat luettelon mukaisiin ryhmiin ja tämän jälkeen maastoon lähdetään ryhmittäin. Saavuthan ajoissa paikalle, sillä ryhmä ei odota! Maastossa tuomari sekä opas antavat vielä viime hetken ohjeistuksen. Vesityökoe -paperit tuomari tarkistaa maastossa, joten huolehdithan sen mukaan. Maastossa saattaa mennä koko päivä, joten eväitä kannattaa varata riittävästi. Karhunmäestä on mahdollista ostaa maastoeväät.

Junkkarikuvitus kuva Tiina Koskiahde

Maastosta palaamisen jälkeen tuomari pitää kritiikin. Tuomari kertoo ryhmäläisille koska kritiikki pidetään ja missä. Eri ryhmien kritiikkien ajat ja paikat löydät myös Junkkari toimistossa olevasta valkotaulusta. Kritiikissä tuomari kertoo päivän tapahtumista ja jakaa mahdolliset koirakoiden ansaitsemat palkinnot. Kritiikkiin osallistuminen on osa koetta ja hyvään koekäytäntöön kuuluu kritiikkiin osallistuminen riippumatta siitä kuinka omalla koiralla koe on päivän aikana mennyt. Kritiikkiin osallistuminen osoittaa kunnioitusta tuomaria, opasta sekä muita kilpailijoita kohtaan. Jos kuitenkin estyt osallistumasta kritiikkiin, valtuuta joku toinen henkilö toimittamaan koekertomuksesi sinulle. Jos haluat, että koekertomus postitetaan sinulle, toimita postimerkillä ja osoitteella varustettu kirjekuori tulospalveluun. Koekertomuksia ei postiteta jälkikäteen järjestäjien tai kerhon puolesta.


Jalostuskatselmuksen kulku
Parillisina vuosina lauantaina on lyhytkarvaisten sekä bretonien ja parittomina vuosina karkea- ja pitkäkarvaisten rotujen jalostuskatselmus. Kehät alkavat klo 9.00 ja jokainen koira esitetään luettelossa olevan aikataulun mukaisesti. Muista saapua paikalle vähintään tuntia ennen oman koirasi arvioitua arvosteluaikaa. Ota mukaan Junkkari-toimistosta ilmoittautumisen yhteydessä saamasi katselmusnumero ja aseta se näkyvälle paikalle käsivarteen tai rintaan. Varaa koiralle mukaan vesikuppi ja näyttelyhihna, jolla on hyvä esittää koiraa. Aikataulut julkaistaan Saksanseisojakerhon nettisivuilla, nettisivujen foorumilla sekä Facebookin Junkkari/SSK -ryhmässä muutamaa viikkoa ennen Junkkaria.

Junkkarikuvitus kuva Päivi Reiman

Koirat, jotka saavat arvosteluksi ERI+, ovat oikeutettuja osallistumaan rodun kauneimman koiran valintaan. Kun kaikki rodun koirat ovat arvosteltu, valitaan rodun kaunein koira. Koko katselmuksen kauneimman koiran valintaan ovat oikeutettuja osallistumaan kaikkien rotujen kauneimmat koirat. Katselmuksen kaunein koira valitaan sunnuntaina kaikkien rotujen arvostelujen jälkeen.


Junkkarikoe
Junkkarikoe on kaksiosainen. Kokeen ensimmäisessä osassa koirat laatuarvostellaan noudattaen kanakoirien erikoiskokeen nuorten luokan sääntöjä. Kukin tuomari ehdottaa koeryhmästään päätuomarille koiria toisessa osassa suoritettavaan loppukilpailuun. Loppukilpailuun pääsevät NUO1-tuloksen saaneet koira ja koirilla tulee olla hyväksytty suoritus kaikista KAER-kokeen osa-alueista. Päätuomari voi harkintansa mukaan valita loppukilpailuun myös NUO2-palkinnon saaneen koiran. Päästäkseen loppukilpailuun koiralla pitää olla hyväksytty tulos ulkomuotoarvostelusta. Loppukilpailu pidetään maanantaina.

Junkkari15 finalistit kuva Päivi Reiman

Junkkari on perinteikäs tapahtuma ja osallistuakseen siihen katsojana ei tarvitse olla omaa Junkkari ikäistä koiraa. Junkkariin ovat tervetulleita kaikki, koiran kanssa tai ilman. Yleisö on tervetullut seuraamaan niin jalostuskatselmusta kuin KAE-koettakin. Halutessasi lähteä seuraamaan tietyn ryhmän KAER-koetta, tulee aamulla olla paikalla klo 7.30 juhlasalissa. Jälkikäteen ryhmien sijaintia on mahdotonta opastaa, koska ryhmät liikkuvat jatkuvasti.

Junkkarissa on paljon ensikertalaisia, joten kannattaa kysyä rohkeasti neuvoa ja apua. Tapahtumassa on useita pitkän linjan kasvattajia, harrastajia, kouluttajia sekä muita toimijia jotka ovat tehneet suuren työn harrastuksemme eteen.

Vietetään kaikki yhdessä ja hyvässä hengessä mukava viikonloppu!