Saksanseisojakerho ry.

Saksanseisojakerho

Mannermaisten kanakoirien rotujärjestö

Junkkari on hieno tilaisuus tavata suuri joukko samanhenkisiä seisojaharrastajia ja nähdä edustava otos kunkin rodun ikäluokasta. Junkkariin kokoontuu myös paljon eri rotujen kasvattajia, jalostusneuvojia ja rotuyhteyshenkilöitä sekä tietysti ulkomuoto- ja ylituomareita. Monet heistä ovat talkootöissä viikonlopun aikana, mutta myös tutustumassa uusiin koiriin ja harrastajiin.

Kasvattajan tai koiran omistajan on ilmoitettava koirat Junkkariin hallituksen päättämällä tavalla. Ilmoittautuminen vain sähköisesti SSK: tietokannan kautta.  Ilmoittautumisen yksityiskohdat julkaistaan Saksanseisojakerho-lehden Junkkari-kutsussa.

Viikonlopun aikana koirat arvioidaan ulkomuodostaan ulkomuotokatselmuksessa ja käyttöominaisuudet peltoriistalla suoritettavassa nuorten luokan KAER-kokeessa. Suuren osallistujamäärän vuoksi eri rotujen ulkomuoto- ja käyttöominaisuusarvostelut on jaettu eri päiville siten, että karkea- ja pitkäkarvaiset rodut ovat omana ryhmänään ja lyhytkarvaiset rodut ja bretoni ovat toisena ryhmänä.

Ilmoittautuminen
Valmistautuminen Junkkariin alkaa ilmoittautumisella. Ilmoittautuminen tehdään Saksanseisojakerhon tietokannan kautta osoitteessa https://tietokanta.saksanseisojakerho.fi/koekalenteri. Ilmoittautuminen päättyy 7.8.2022. Osallistumismaksu on 70 €, joka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä Saksanseisojakerhon tilille FI94 1841 3000 0020 01. Kirjoita viestikenttään koiran virallinen nimi, rotu sekä omistajan nimi. Maksukuitti on otettava mukaan paikanpäälle Lapualle. Jälki-ilmoittautumisia ei oteta vastaan. 


Saapuminen

Tänä vuokka kilpailukeskuksena toimii Hotelli Simpsiönkullas. Siellä sijaitsee myös Junkkari-toimisto, josta saat halutessasi painetun ohjelman ja muuta infoa. Koeryhmät arvotaan etukäteen ja niistä tulee tieto tänne SSK:n kotisivuille ja Junkkari/SSK palstalle Facebookiin. 


Koiran rokotukset ja muu tärkeä mukaan otettava
Ota mukaan koirasi rekisteri- ja rokotustodistus sekä maksukuitti Junkkarin osallistumismaksusta. Myös OmaKoira-sovellukseen kirjatut tiedot riittävät. Noudatamme Suomen Kennelliiton voimassaolevia rokotusmääräyksiä, joten huolehdithan ajoissa, että koirasi rokotukset ovat voimassa. Koira, jota ei ole rokotettu Suomen Kennelliiton rokotusmääräysten mukaan, ei saa osallistua Junkkariin. 


Majoittuminen
Majoittautumisen kilpailijat hoitavat itse. Hotelli Simpsiönkullas on varattu tuomareiden ja talkooväen majoitukseen, mutta Wanhanssa Karhunmäessä on mahdollisuus majoittautumiseen ja Lapuan seudulla on myös useita muita majoitusmahdollisuuksia. Katso esimerkkejä Majoitus-välilehdeltä. Majoittautuessasi Karhunmäkeen ota mukaan omat lakanat sekä pyyhkeet. Koirille on hyvä varata oma häkki tai peti, koska sänkyihin koiria ei saa päästää. Karhunmäessä on iltaisin mahdollisuus käydä saunassa yhteisissä tiloissa. Iltaa voi viettää pihapiirin välittömässä läheisyydessä sijaitsevalla kodalla jossa mahdollisuus myös makkaranpaistoon.

Nuorten luokan vesityökoe
Perjantaina illalla Simpsiön lammella järjestetään NUO-luokan vesityökoevesinouto kuva Päivi Reiman nonstop-periaatteella. Vesityökoetta ei tarvitse suorittaa Junkkari-tapahtumassa, vaan sen on voinut suorittaa jo aiemmin. Mikäli koirasi on jo suorittanut vesityökokeen jossain muualla, ja tulos on kirjattu SSK:n tietokantaan, asia on kunnossa. Jos olet saanut tuloksen paperilla, ota se mukaan Junkkariin. Junkkariin saa osallistua myös ilman vesityöpisteitä, mutta silloin KAER-osuudesta ei tietenkään voi saada korkeimpia pistemääriä.

Vesityökoe alkaa noin klo 15.00 ja loppuu klo 18-19, osallistujien määrästä riippuen. Vesityökokeeseen ilmoittaudutaan sähköisesti SSK:n tietokannan kautta. Koemaksu 20 € maksetaan koepaikalla käteisellä. 

Vesityökoe suoritetaan saapumisjärjestyksessä, joten ethän häiritse muiden suoritusta. Mikäli saavut Simpsiöön myöhemmin perjantaina ja haluat suorittaa vesityökokeen, ota etukäteen yhteyttä sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Tuomareiden arvonta
Ryhmätuomarit ja maastoryhmät arvotaan etukäteen ja ne julkaistaan noin viikkoa ennen SSK:n kotisivuilla ja Facebookin Junkkari/SSK ryhmässä. Koeryhmät lähtevät maastoon lauantaina ja sunnuntaina hajautetusti niin, että kokoontuminen on lähellä koemaastoa. Kokoontumispaikka ja aika ilmoitetaan samassa yhteydessä koeryhmien kanssa.

 

Kokeen päätuomari
Kokeen päätuomarina toimii vuonna 2022 Mika Karppinen ja varalla Mervi Kukkonen. Päätuomari pitää lauantaina ja sunnuntaina aamulla ns. päätuomarin puhuttelun, jossa hän kertoo päivän kulusta pellolla. Puhuttelu pidetään Hotelli Simpsiön kullaksessa ja se streemataan Junkkari/SSK palstalla.


KAER-kokeen kulku

Parillisina vuosina lauantaipäivä alkaa karkea- ja pitkäkarvaisten ja parittomina vuosina lyhytkarvaisten rotujen sekä bretonien osalta KAER -kokeella. Kilpailijat kokoontuvat suoraan ennalta ilmomitettuun kokoontumispaikkaan lähelle koemaatoa. Säänmukainen maastovarustus on hyvä pukea valmiiksi päälle, pakata eväät ja juomat reppuun, huoltaa koira ja varmistaa, että kaikki tarpeellinen on mukana. 

Saavuthan ajoissa paikalle, sillä ryhmä ei odota! Maastossa tuomari sekä opas antavat vielä viime hetken ohjeistuksen. Samalla tarkastetaan vesityökokeesta saadut pisteet, osallistumismaksu ja koiran rokotukset. Maastossa saattaa mennä koko päivä, joten eväitä kannattaa varata riittävästi. 

Junkkarikuvitus kuva Tiina Koskiahde

Maastosta palaamisen jälkeen tuomari pitää kritiikin. Tuomari kertoo ryhmäläisille koska kritiikki pidetään ja missä. Eri ryhmien kritiikkien ajat ja paikat löydät myös Junkkari toimistossa olevasta valkotaulusta. Kritiikissä tuomari kertoo päivän tapahtumista ja jakaa mahdolliset koirakoiden ansaitsemat palkinnot. Kritiikkiin osallistuminen on osa koetta ja hyvään koekäytäntöön kuuluu kritiikkiin osallistuminen riippumatta siitä kuinka omalla koiralla koe on päivän aikana mennyt. Kritiikkiin osallistuminen osoittaa kunnioitusta tuomaria, opasta sekä muita kilpailijoita kohtaan. Jos kuitenkaan et pääse osallistumasta kritiikkiin, ilmoita siitä tuomarille, ettei sinua turhaan etsitä. Koekertomukset tallennetaan SSK:n tietokantaan. 


Jalostuskatselmuksen kulku
Parillisina vuosina lauantaina on lyhytkarvaisten sekä bretonien ja parittomina vuosina karkea- ja pitkäkarvaisten rotujen jalostuskatselmus. Kehät alkavat klo 9.00 ja jokainen koira esitetään luettelossa olevan aikataulun mukaisesti. Muista saapua paikalle vähintään tuntia ennen oman koirasi arvioitua arvosteluaikaa. Ota mukaan Junkkari-toimistosta ilmoittautumisen yhteydessä saamasi katselmusnumero ja aseta se näkyvälle paikalle käsivarteen tai rintaan. Varaa koiralle mukaan vesikuppi ja näyttelyhihna, jolla on hyvä esittää koiraa. Aikataulut julkaistaan Saksanseisojakerhon nettisivuilla, nettisivujen foorumilla sekä Facebookin Junkkari/SSK -ryhmässä muutamaa viikkoa ennen Junkkaria.

Junkkarikuvitus kuva Päivi Reiman

Koirat arvostellaan pentueittain ja arvostelut tallennetaan SSK:n tietokantaan. Junkkari-katselmuksen hyväksytysti suorittanut koira saa samalla näyttelytulokseen rinnastettavan tuloksen, jolla pääsee jatkossa osallistumaan AVO-luokan KAER-kokeisiin.


Junkkarikoe
Junkkarikoe on kaksiosainen. Kokeen ensimmäisessä osassa koirat laatuarvostellaan noudattaen kanakoirien erikoiskokeen nuorten luokan sääntöjä. Kukin tuomari ehdottaa koeryhmästään päätuomarille koiria toisessa osassa suoritettavaan loppukilpailuun. Loppukilpailuun pääsevät NUO1-tuloksen saaneet koira ja koirilla tulee olla hyväksytty suoritus kaikista KAER-kokeen osa-alueista. Päätuomari voi harkintansa mukaan valita loppukilpailuun myös NUO2-palkinnon saaneen koiran. Päästäkseen loppukilpailuun koiralla pitää olla hyväksytty tulos ulkomuotoarvostelusta. Loppukilpailu pidetään maanantaina.

Junkkari15 finalistit kuva Päivi Reiman

Junkkari on perinteikäs tapahtuma ja osallistuakseen siihen katsojana ei tarvitse olla omaa Junkkari ikäistä koiraa. Junkkariin ovat tervetulleita kaikki, koiran kanssa tai ilman. Yleisö on tervetullut seuraamaan niin jalostuskatselmusta kuin KAER-koettakin. Halutessasi lähteä seuraamaan tietyn ryhmän KAER-koetta, tulee sinun olla ryhmän mukana kokoontumispaikalla. Jälkikäteen ryhmien sijaintia on mahdotonta opastaa, koska ryhmät liikkuvat jatkuvasti.

Junkkarissa on paljon ensikertalaisia, joten kannattaa kysyä rohkeasti neuvoa ja apua. Tapahtumassa on useita pitkän linjan kasvattajia, harrastajia, kouluttajia sekä muita toimijia jotka ovat tehneet suuren työn harrastuksemme eteen.

Vietetään kaikki yhdessä ja hyvässä hengessä mukava viikonloppu!