Saksanseisojakerho ry.

Saksanseisojakerho

Mannermaisten kanakoirien rotujärjestö

bretonikuva

Saksanseisojakerho ry on kaikkien mannermaisten kanakoirarotujen rotujärjestö. Suomen Kennelliittoon on rekisteröity koiria yhteensä 28 eri mannermaisesta kanakoirarodusta. Selkeästi suurimmat rodut ovat karkea- ja lyhytkarvainen saksanseisoja, joista karkeakarvaisia on rekisteröity viimeisten viiden vuoden aikana keskimäärin noin 280 ja lyhytkarvaisia noin 240 pentua vuosittain. Seuraavaksi suurimmat rodut ovat bretoni, rekisteröintejä noin 100 vuodessa, ja pienimünsterinseisoja, rekisteröintejä noin 50 vuodessa. Useilla roduilla, mm. lyhytkarvaisella weimarinseisojalla, lyhytkarvaisella unkarinvizslalla, pitkäkarvaisella saksanseisojalla, italianseisojalla, stabyhounilla ja spinonella on rekisteröintejä yhteensä noin 200 – 270 viimeisten 10 vuoden aikana. Seuraavaksi suurin rotu, isomünsterinseisoja, onkin jo selvästi pienempi, viimeisten 10 vuoden aikana noin 80 rekisteröintiä. Loput roduista ovat pieniä ja osa varsin uusia tuttavuuksia Suomessa, rekisteröintejä yhteensä yksittäisistä koirista muutamaan kymmeneen koiraan.

Vasemman reunan valikossa on linkki kaikkien niiden rotujen omalle sivulle, joilla on jo näyttöjä kanakoirien erikoiskokeista eli KAER-kokeista. Harvinaisemmat rodut löytyvät linkin "Muut mannermaiset kanakoirat" -alta. Kunkin rodun omalta sivulta löytyy linkki rodun viralliseen rotumääritelmään, lyhyt rodun kuvaus sekä linkki viimeisimpään jalostuksen tavoiteohjelmaan niillä roduilla, joille sellainen on jo kirjoitettu. Jalostuksen tavoiteohjelma eli JTO on tuhti tietopaketti rodun suomalaisen kannan tilasta, rodusta muissa maissa ja rodun jalostuksellisista tavoitteista. JTO on tarkoitettu kaikkien rodusta kiinnostuneiden käyttöön. Lisäksi rotujen omalla sivulla on linkki jalostustoimikunnan yhteystietoihin, joissa kaikille Suomeen jo vakiintuneille roduille löytyy oma rotuyhteyshenkilö, suurimmille roduille omat jalostusneuvojat.

KyyhkyspassiViimeisimpänä on linkki tietokannan pentuesivulle, mistä löytyvät Saksanseisojakerhon jäsenten ilmoittamat kyseisen rodun pentuesuunnitelmat (urostiedustelut) sekä toteutuneet astutukset ja syntyneet pentueet. Näihin tietoihin tutustumisessa ja lisätiedon hankkimisessa auttaa Saksanseisojakerhon tietokanta, joka löytyy oman linkin takaa etusivun yläpalkista. Tietokannasta löytyvät koiran tai omistajan nimen tai koiran rekisterinumeron avulla tiedot koiran koe- ja näyttelyarvosteluista koekertomuksineen ja kirjallisine näyttelyarviointeineen. Lisäksi kaikki koirien terveystutkimustulokset päivitetään tietokantaan kaksi kertaa vuodessa, tuoreimmat tiedot löytyvät Suomen Kennelliiton KoiraNet-tietokannasta. Myös tiedot koiran mahdollisista aiemmista pentueista ja pentuesisarista löytyvät Saksanseisojakerhon tietokannasta helposti.

Rotuyhteyshenkilöillä ja suurempien rotujen pentuvälittäjillä on usein tietoa sellaisistakin pentuesuunnitelmista, joita ei tietokannasta vielä löydy ja tarkempaa tietoa tietokannasta löytyvien pentuesuunnitelmien ajoituksesta ja taustoista. Heihin kannattaa siis myös olla yhteydessä, jos olet pentua etsimässä tai muuten kiinnostunut rodusta.

Rodut, rotukoodit ja lyhenteet

57 lyhytkarvainen unkarinvizsla lkuv
90 burgosinseisoja bs
95 bretoni bre
98 karkeakarvainen saksanseisoja kkss
99.1 weimarinseisoja, lyhytkarvainen lkws
99.2 weimarinseisoja, pitkäkarvainen pkws
102 pienimünsterinseisoja pms
106 sininen picardienspanieli sps
107 korthalsingriffoni khg
108 picardienspanieli ps
114 pont-audemerinspanieli pas
117 pitkäkarvainen saksanseisoja pkss
118 isomünsterinseisoja ims
119 lyhytkarvainen saksanseisoja lkss
134 ranskanseisoja, pyreneläistyyppi lkpyr
165 spinone spi
175 ranskanspanieli rsp
179 bourbonnais'nseisoja bbs
180 auvergnenseisoja aus
187 portugalinseisoja pos
202 italianseisoja its
216 villakoirapointteri vkp
222 stabijhoun sth
224 hollanninpeltopyykoira hppk
239 karkeakarvainen unkarinvizsla kkuv
245 tsekinseisoja ts
281 vanhatanskankanakoira vtk
320 karkeakarvainen slovakianseisoja kksl